Uw e-mail adres Uw wachtwoord Uw wachtwoord vergeten?
U bent hier: Nieuws & Bijeenkomsten Een oud-leerling reageert

Een oud-leerling reageert

November 2009
Een oud-leerling, woonachtig in het buitenland leest het Katwijk Kroniek bijzonder graag. Hij reageert op ingezonden artikelen en interviews die in de Katwijk Kroniek geplaatst worden. Hij waarschuwt ons om te hoeden voor al te veel negativisme omtrent het internaat.

Zoals bij waarschijnlijk elke oud-leerling van Katwijk wordt elk Mutua Fides krantje door mij zeer gewaardeerd.

Helaas begint er in de ingezonden artikelen een tendens te ontstaan van negativisme omtrent het internaat: het staat vanzelfsprekend eenieder vrij te menen, wat hij wil. Als ik voor mijzelf spreek, waren mijn ervaringen  op De Breul zeer positief: ik kwam van de LO van de Broeders van Oudenbosch: dat was een waar terreur-internaat met veel slaag, met kliksystemen, slecht eten en een niet gemotiveerde dril. Een afspiegeling zou men kunnen zeggen van een concentratriekamp en dat voor jongetjes op lagere schoolleeftijd. Bij de broeders kwam ook pedofilie voor: de ouders geloofden dat echter niet. Toen ik dus naar Katwijk ging, kwam ik voor mij in een soort hemel terecht en daardoor ben ik waarschijnlijk die eerste Breuljaren ook “losgeslagen”  als reactie hierop.

Het is logisch, dat de Paters een afspiegeling waren van de maatschappij, dus sommigen waren je sympathieker dan de anderen, maar je kunt toch rustig stellen, dat ze stuk voor stuk voor ons hun best deden. Ik durf met droge ogen te beweren, dat de sfeer op De Breul, binnen het kader van de mogelijkheden, vriendelijk en warm was en dat er over het algemeen een oor gevonden kon worden voor jouw problemen. We werden klaar gestoomd voor de maatschappij op een degelijke manier: de enige kritiek, die men later kon hebben, dat we te veel de zaken moesten zien door een roze bril.

 

Wat ook een tendens in de artikelen is het geloof afkammen, zelfs de Godheid van Christus loochenen. Daar wil ik niet erg op ingaan; ik kan wel vragen: is er vóór of na Jezus iemand op aarde geweest, zoals hij? Kom nu niet aandragen met Mohammed, die een politieke figuur was of met Bhoedda, die een fantastische filosoof was. Eenieder, die ik deze vraag stel en die diep nadenkt, moet bekennen, dat Jezus op zijn minst een unicum voor de mensheid is geweest en bij nog dieper nadenken echt de Zoon van God.

 

Paul ten HengelTerug naar nieuws