Uw e-mail adres Uw wachtwoord Uw wachtwoord vergeten?
U bent hier: Nieuws & Bijeenkomsten Symposium en tentoonstelling

Symposium en tentoonstelling

Februari 2010
Hoe zag de opleiding eruit op de katholieke gymnasia van paters en zusters? Welke intellectuele, sociale en culturele bagage kregen leerlingen van deze scholen mee?

En in hoeverre droeg de scholing door religieuzen ertoe bij dat hun leerlingen zich gingen losmaken uit het katholieke milieu waarin ze waren opgegroeid? 

Dat zijn de kernvragen van het symposium Dragers van belofte.

Deze vragen worden niet alleen door onderzoekers beantwoord, maar ook door enkele ervaringsdeskundigen. Zij vertellen hoe de katholiek geladen bagage van hun middelbare schooltijd hun latere leven heeft beïnvloed.

Bent u oud-leerling of geïnteresseerd in dit onderwerp, dan bent u van harte uitgenodigd om aan het symposium deel te nemen.

VOOR MEER INFORMATIE

Website: www.dragersvanbelofte.nl  E-mail: info@dragersvanbelofte.nl

Telefoon (afdeling Geschiedenis): (024) 361 21 72

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar katholieke intellectuelen in de twintigste eeuw. Dit onderzoek bevat twee deelprojecten over katholieke gymnasia tussen 1920 en 1970. Op deze gymnasia werden jongens en meisjes - keurig gescheiden naar sekse - klaargestoomd als katholieke intellectuele elite. De meerderheid van deze scholen - vaak kleinseminaries voor de jongens en lycea voor meisjes - werden door religieuzen geleid. Op deze scholen waren opvoeding en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Hierdoor hebben zij een belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van katholieken in de twintigste eeuw.

'Dragers van Belofte' bestaat uit vier onderdelen:

symposium: zaterdag 27 maart 2010

tentoonstelling: 26 maart - juli 2010

publicatie

interactieve websiteTerug naar nieuws